« Power Inequality Dwarfs Income Inequality | Main | Take the All the Presidents’ Bankers Quiz #1 (of 3) for free books or fun! »

Answers to All the Presidents' Bankers Quiz #1 - some historical facts!

Answers to All the Presidents’ Bankers Quiz #1 (of 3):

March 1, 2014

As promised, here are the answers and some background explanations to the All the Presidents' Bankers Quiz #1 with lots of factoids about the men and families in political and financiall power over the past century. Test your knowledge of the past century of blood, intermarriage, protégé-mentorship and other ties connecting the White House and Wall Street, that form America's political-financial genealogy and elite power circle.  You can also do Quiz #1 at:

All the Presidents' Bankers by Nomi Prins is available for pre-order online now, and out April 8, 2014.  For more , see:

Questions: 1) d, 2) d, 3) b, 4) d, 5) d, 6) d, 7) d, 8) b, 9) a, 10) b

1. Which president's father worked with which elite banker to form the prestigious Metropolitan Club in New York City?

a) Teddy Roosevelt's father and Junius Morgan

b) Calvin Coolidge's father and James Stillman

c) John F. Kennedy's father and John D. Rockefeller

d) Franklin Delano Roosevelt's father and John Pierpont Morgan

FDR's father, James A. Roosevelt and J.P. Morgan were two of the founding fathers of the Metropolitan Club in New York City, where many elite family patriarchs gathered together.

2. Which banker who would later chair a Big Six bank rented one of FDR's New York City townhouses during WWI? 

a) Winthrop Aldrich from the Chase Bank (now part of JPM Chase)

b) James Stillman from the National City Bank (now part of Citigroup)

c) George Baker, Sr. from the First National Bank (now part of Citigroup)

d) Thomas Lamont from the Morgan Bank (now part of JPM Chase)

While FDR served as Assistant Secretary of the Navy in Woodrow Wilson's administration during WWI,  his fellow Harvard alum, Thomas Lamont  rented out his NYC townhouse at 49 East 65th street from 1916-1920.  The annual rental price was $8000, or about $112,000 in today's dollars. Lamont was a partner at the Morgan bank at the time and became Chairman during FDR"s last term as president.

3. Which former Chase chairman shared a fascination of puddle jumper planes with which president?

a)  David Rockefeller and John F. Kennedy

b) John McCloy and Dwight D. Eisenhower

c) David Rockefeller and Harry Truman

d) John McCloy and Harry Truman

John McCloy spoke of their shared love of puddle jumper planes in his Oral History. During WWII, while General Eisenhower led the Allied troops in Europe, McCloy served as the Assistant Secretary of War under Henry Stimson in the FDR administration. Brought into the Rockefeller-Chase fold by Nelson Rockefeller, he became Chairman of Chase in 1953 and steered its 1955 $7.5 million merger with Bank of Manhattan (run by J. Stewart Baker) to form Chase Manhattan.

4. Which major banker from which bank worked most closely with FDR behind the scenes in Washington to pass the Glass- Steagall Act?

a) Jack Morgan (J.P. Morgan's son) from the Morgan Bank

b) James Perkins from National City Bank

c) Thomas Lamont from the Morgan Bank

d) Winthrop Aldrich from Chase

Though both Perkins and Aldrich met with FDR at the White House to discuss their support for passage of the Glass-Steagall Act, it was Winthrop Aldrich that took the most active role in supporting the strongest possible version of the Act, at the request of FDR.

5. The father of which president was appointed as the first head of the Securities and Exchange Commission (the SEC) by FDR in 1934 to police the banking industry?

a) Harry Truman

b) Gerald Ford

c) Lyndon B. Johnson

d) John F. Kennedy

Joseph P. Kennedy, John F. Kennedy's father helped FDR secure the state of California which proved a cornerstone of FDR's presidential campaigns. In 1934, FDR appointed him the first president of the new securities regulatory body, the SEC.  He later was appointed US Ambassador to the UK by FDR.

6. Who was the first president to select a major Wall Street bank CEO as  his Treasury Secretary?

a) Bill Clinton

b) George W. Bush

c) George H.W. Bush

d) Ronald Reagan

Ronald Reagan chose Donald Regan, CEO of Merrill Lynch as his first Treasury Secretary. Today, Merrill Lynch by virtue of its 2008 acquisition by Bank of America is part of the Big Six banks.

7. Which president appointed his son-in-law Treasury Secretary, and which banker that would later chair a Big Six bank, was appointed Assistant Treasury Secretary as a result?

a) Warren Harding and Albert Wiggin

b) Calvin Coolidge and Charles Mitchell

c) Teddy Roosevelt and William Potter

d) Woodrow Wilson and Russell Leffingwell

Woodrow Wilson appointed his son-in-law William McAdoo as Treasury Secretary, who in turn selected his Yonkers friend and neighbor, Russell Leffingwell to be his assistant Treasury Secretary.  Leffingwell later became partner and then Chairman of the Morgan Bank.

8. Which President's grandfather ran a bank that ultimately  became one of the Big Six banks that helped finance his campaign?

a) George W. Bush

b) George H.W. Bush

c) Ronald Reagan

d) John F. Kennedy

George Herbert Walker founded an investment bank, G.W. Walker & Co in 1900 that later employed many Bush family members and friends. It was taken over by Merill Lynch, which was subsequently taken over by Bank of America.

9. Which banker briefly dated the sister of which president?

a) David Rockefeller and John F. Kennedy

b) John McCloy and John F. Kennedy

c) Gabriel Hauge and Harry Truman

d) David Rockefeller and Harry Truman

David Rockefeller met John F. Kennedy's sister, Kathleen, at her coming out party in London in 1938, while their father, Joseph Kennedy was serving as FDR's UK Ambassador. According to his memoirs, David 'enjoyed the company of' Kathleen for a brief period after that.

10. The Treasury Secretary of which president recently joined a financial firm founded by a banker whose uncle was appointed one of the first Fed governors by Woodrow Wilson in 1914?

a) Ronald Reagan

b) Barack Obama

c) Bill Clinton

d) George W. Bush

Barack Obama's Treasury Secretary, Timothy Geithner, joined the private equity firm of Warburg, Pinkus after leaving his Washington post. The firm was founded by Eric Warburg, nephew of Paul Warburg, one of the original Fed architects at Jekyll Island and personally selected by Woodrow Wilson as one of its first governors. Wilson's campaign financing came from firms and families connected to Warburg.

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments (1)

I enjoyed taking the quiz. I got less than half right. I think this quiz shows us what could be one of the more enlightening parts of this book. That is, we have many of these current banker "baddies" today, and oftentimes we think of them as a new invention. But they have been around since forever and will always influence the process to a degree. That they are always with us certainly does NOT mean we should become passive or apathetic about it. Quite the opposite in that although these TBTF bank CEO baddies are always with us, in a democratic system it is up to us to decide how much influence they exert over the system. Bill Clinton (although I am Democrat & support him on other issues) sold the American people out (along with his own soul) when he signed Gramm-Leach-Bliley. I frankly don't care what young girls Clinton spent time with during his presidency or what tobacco products he stuck where. Two consenting adults (of which they both were) enjoying themselves on their own time, I really couldn't possibly care less. But I can NEVER forgive Clinton for signing Gramm-Leach-Bliley. And I can never forgive Pres Obama for not being stern with the 13 Bankers in the White House, and playing patty-Cake with Jamie Dimon. I cannot forgive President Obama for NOT getting on the soap box and NOT using his "bully pulpit" to help build broad support for the mortgage cram down law (I think in summer 2009) as an extremely articulate black man sat on his hands as many were thrown out of their homes in cities like Cleveland.

In my book, two men who could have put themselves on par with FDR failed miserably in that category. And that will stick in my craw for eternity,

March 13, 2014 | Unregistered CommenterTed K
Member Account Required
You must have a member account on this website in order to post comments. Log in to your account to enable posting.